Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Бойков, предедател на организацията:

IAB Bulgaria се е заела със създаването на нова метрика за рекламния пазар

Снимка: iabbg.net

Големият плюс за дигиталната индустрия през пандемичната 2020 година е в това, че всички се убедиха колко важна е тя, как всъщност помага да останем свързани и до каква степен променя навиците. Излязоха наяве тенденции, които бяха под повърхността, но в нормални условия биха отнели 5-10 години, коментира пред Радио София Николай Бойков - председател на IAB Bulgaria и изпълнителен директор в All Channels Communication Group.
IAB (Interactive Advertising Bureau) е най-голямото глобално сдружение на медии, рекламни агенции и технологични компании, отговорни за дигиталния бизнес.

Очакванията в бранша са да няма спад в инвестициите в дигитална реклама, а плавният ръст, който се наблюдава всяка година, да продължи, макар и с по-забавени темпове. Дигиталната реклама бе факторът, който позволи да няма толкова големи спадове в рекламата въобще. Дигиталните технологии помагат много за автоматизацията на живота ни, както и на начина, по който купуваме реклама и достигаме до правилната аудитория. Програматик рекламата не прави изключение, като помага за точното измерване и по-ефективните инвестиции. Ключов проект на IAB Bulgaria от няколко години е създаването на нова метрика на пазара, като се полагат много усилия за въвеждането на единна метрика, която да е приета с доверие от всички, изтъкна Бойков.

Една от най-характерните промени в света на дигиталната реклама е, че до преди година е имало много по-ясна прогнозируемост, много по-ясно е било планирането на следващите действия. Сега този "лукс" не е наличен и компаниите трябва да са много по-бързи и по-гъвкави в рекламните решения. Докато преди дигиталното е било един от елементите на маркетинговия микс, в момента то все повече става основата, от която ще тръгва бранд стратегията и след това ще се разгръща в другите канали.

Николай Бойков отбеляза инициативата на IAB Bulgaria за провеждането на дигитални мастер класове, като всички членове на организацията участват със своя тема, в резултат на което се получава основния набор от знания и умения за дигиталната екосистема. В организацията са събрани различни сфери - пъблишъри, медии, технологични компании, брандове, агенции, които имат своите различни цели, но работят за развитието на тази екосистема. Голямото предизвикателство е да бъдат приети ясни правила, споделени и спазвани от всички. Именно това е голямото предизвикателство в момента, за да стане утре екосистемата по-добра и отворена за все повече играчи.

Чуйте разговора на Катя Василева с Николай Бойков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна