Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС ще обсъди промени в закона, свързан с дейността на психолозите

Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще обсъди на първо четене промените в закона за съсловната организация и професионалната дейност на психолозите. Те предвиждат пълна регулация на професията и публичен регистър на правоспособните психолози в страната.

Законопроектът, внесен от ГЕРБ и "Обединени патриоти", предвижда задължително вписване на правоспособните психолози в регистър, което ще спомогне за постигането на публичност и прозрачност в сектора, мотивират се вносителите. Целта е професията да се упражнява само от квалифицирани специалисти, регистрирани от съсловното Дружество на психолозите в България. Очаква се със законовата регламентация да се изготви и механизъм, по който здравноосигурените лица да получават в бъдеще безплатни психологически услуги. 

Депутатите ще обсъдят проекта на Годишна работна програма на Народното събрание по въпросите на Европейския съюз, както и промени в закона за пътищата, които предвижда въвеждане на систематична уредба за провеждането на процедурите за управление на безопасността на пътната мрежа. 

В рамките на редовния парламентарен контрол на въпроси на депутати ще отговарят седем министри. Здравният министър Костадин Ангелов ще информира за Плана за ваксиниране и стратегията за неговото изпълнение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени