Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият патриарх на Сърбия: Косово за нас е духовна пъпна връв

Сръбските митрополити се събраха извънредно след смъртта на патриарх Ириней
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият сръбски патриарх Порфирий беше интронизиран. Това стана в храма "Св. Архангел Михаил" в Белград.

С тържествено богослужение на Загребско-Люблянския митрополит Порфирий бяха поставени атрибутите на патриаршеското достойнство и му бе връчен патриаршески жезъл. На церемонията присъстваха президентът на Сърбия Александър Вучич и председателят на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик. В първата си проповед сръбският патриарх спомена Косово:

"Най-голямата ни грижа ще продължи да бъде Косово и Метохия и нашият православен народ, където и да живее... Косово за нас е духовна пъпна връв, която ни свързва с люлката и източника на нашата идентичност", подчерта сръбският патриарх. 

Порфирий обеща да свързва хората, да строи мостове и да води диалог с всички. Обърна се към вярващите и със съвет "в условията на пандемия да не позволяват на страха да надделее над разума". Порфири става глава на Сръбската православна църква, след като  патриарх Ириней почина от Covid-19 през ноември миналата година. По повод интронизацията на новия патриарх на Сърбия, от Светия Синод на Българската православна църква посочиха, че Порфирий е техен чест гост, като е участвал в конференциите на международната мрежа за изучаване на религиите и деструктивните култове. 

"Човекът е единственият вирус, който създава дисбаланси в света, който Бог е създал. Да покажем колко сме взаимосвързани и единни сме и как заедно можем да преодолеем този бич, преди всичко бичът на греха и болестите", каза патриархът. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени