Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелов отчете рязко увеличение на желаещите да получат Covid ваксина

| обновено на 20.02.21 в 19:51
Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че рязко се е увеличил броят на желаещите да получат ваксинация срещу Covid-19. В момента се прави организация на екипите, които да имунизират и в почивните дни. Ангелов отчете това по време на обиколка из столичните болници. Всички ваксинационни центрове на територията на страната ще работят и в събота, и в неделя. 

"Създали сме организация чрез Регионалните здравни инспекции, с помощта на областните управители - да дадат ясни и точни места, където да се случва тази ваксинация. Моля всички, които искат да се ваксинират да следят това, което ще бъде публикувано на сайтовете на областните управители. Аз съм доволен от темпа на ваксинацията към момента! Постигаме добър резултат". 

Всички, извън определените фази за ваксиниране, могат да го направят в зелените коридори, които за момента са само през уикенда. Ангелов заяви, че се обсъждат и такива през седмицата, но за момента няма категорично решение.

"От понеделник очаквам да обсъдим с колегите дали след определено време, например от 4 следобед или от 5 следобед, да няма отново зелен коридор, тъй като времето ще бъде по-лошо, а хората са възрастни, които попадат в нормалната четвърта фаза, с хронични заболявания. Да дадем възможност на всички, защото имаме ваксини".

На 3 март най-вероятно ще започне да работи и електронната система за записване на желаещи, а хората ще могат през 10-минутен интервал да посочват в кой център желаят да се ваксинират. 

Директорът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че само днес във ВМА са били ваксинирани над 450 души, а интересът към ваксините от страна на младите хора е изключително сериозен.

"Непрекъснато идват граждани. Ние сме обявили, че имаме достатъчно ваксини АстраЗенека, които могат да бъдат на разположение на всеки. И ми направи впечатление, че се отзовават много млади хора на възраст между 20 и 35 години".
Следващата седмица пристигат нови дози на Пфайзер и Модерна, а до края на месеца - още 80 000 на АстраЗенека.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна