Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Covid ваксинацията и при личните лекари

| обновено на 22.02.21 в 15:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес и личните лекари започват ваксинация срещу Covid-19 на своите пациенти. Има достатъчно налични ваксини, уверяват здравните власти. В страната през днешния ден бяха получени още 25 740 дози от препарата на "Пфайзер/Бионтех".

4300 лични лекари се включват в процеса по ваксинация. През последния месец те трябваше да съберат данни от своите пациенти за желаещите, които искат да бъдат имунизирани. Вече е подписан и Националният рамков договор, свързан с организацията между личните лекари и Националната здравноосигурителна каса. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че вече е изчистен и въпросът за документацията, която личните лекари трябва да попълват:

"Така че да няма никаква разлика между нормалните ваксини, които правят по календар, и тези, които са във връзка с кампанията. Същата документация в същата информационна система, а тя вече автоматично прехвърля данните към Covid системата и разплащането става в края на месеца за всеки, който е изпълнил съответния брой имунизации". 

Джипитата сами са организирали транспортирането на ваксините до кабинетите си, след като в събота вечер са информирани от регионалните здравни инспекции, че могат да получат дози. Това каза за БНР д-р Станислава Крайселска - личен лекар в София:

„Вчера – в почивен ден съм ходила до РЗИ, за да си взема ваксините лично аз, а от днес можем да започнем, защото чакахме до последно и софтуера да се синхронизира, тъй като и да дойдете за ваксина, нямаше как в Националната информационна система да се впише ваксината. Повечето  софтуери се забавиха в обработката. Информационното съгласие се дава по едно на лекар, той си го копира. И, естествено, много ни е административната работа после. 60 човека съм записала засега“, посочи д-р Станислава Крайселска. 

В Плевен общопрактикуващите лекари започват ваксинация на желаещите, които са включени в пациентски списъци. Д-р Илиян Минчев - директор на РЗИ: "Включва лица на 65 и над 65 години и лица с хронични заболявания". 

Вече има ваксинирани хора, които са заети с изборите: 

"В Плевен имунизирана регионалната избирателна комисия. Останалото количество което имам на "Пфайзер/Бионтех" е предназначено за секционните избирателни комисии, когато бъдат определени. "Пфайзер/Бионтех" е с най-кратък пълен ваксинационен цикъл идеята е до 4 април, когато са изборите, тези хора да са имунизирани и да са с напълно развит имунитет".

Днес здравните власти ще обсъдят и възможността и в късните следобедни часове през седмицата да бъде въведен зелен коридор за имунизация в 318-те ваксинационни центрове в регионалните здравни инспекции, лечебните заведения и ДКЦ-тата. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна