Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатът и почвата влияят върху вкуса на уискито

Снимка: Ани Петрова

Много експерти и ценители са убедени, че почвата и метеорологичните условия влияят съществено върху вкуса на уискито, но въпреки това дълго време липсваха научни доказателства в подкрепа на това твърдение. Ново изследване внася яснота по въпроса - вкусът на питието наистина зависи от тероара - комплекс от почвено-климатични фактори и ландшафтни характеристики, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

За целите на проучването специалисти от университета на Орегон, САЩ, и дестилерията в Уотърфорд, Ирландия, са изследвали ечемичени култури от две различни места - графствата Килдеър и Уексфорд.

Ечемикът от Килдеър се отглежда върху почва, богата на калций, магнезий и молибден. Температурите в този регион често са високи, а валежите - оскъдни. 

Изследователите са установили, че уискито, за производството на което е използван ечемик от Килдеър, се характеризира с вкус на препечен бадем и маслен послевкус.

Ечемикът от Уексфорд расте върху почва, богата на желязо, мед и манган. Времето в региона е влажно поради близостта му с крайбрежието. Уискито, произведено от уексфордската зърнена култура, се отличава с цветен и плодов вкус.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени