Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС налага санкции на четирима висши руски представители

Борел: Новите европейски санкции срещу руски граждани ще бъдат готови до една седмица

| обновено на 22.02.21 в 19:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес Съветът на ЕС взе политическо решение за налагането на наказателни мерки по новия европейски санкционен механизъм за нарушаване на човешките права заради присъдата на опозиционния лидер Алексей Навални и смазването на протестите в страната.

Министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз одобриха налагане на санкции на четирима висши руски държавни служители в отговор на ареста на опозиционера Алексей Навални.

По неофициална информация, новите лица, които ще бъдат включени в санкционния списък, са ръководителят на следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин, генералният прокурор Игор Краснов, директорите на Националната гвардия ген. Виктор Золотов и на Федералната служба за изтърпяване на наказанията Александър Калашников. 

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел очаква до една седмица решението за санкции срещу висши представители на руските власти да бъде одобрено на писмена процедура.

На въпрос защо сред санкционираните няма олигарси, близки до властта, Борел отговори:

"Не можем да наказваме някого, защото не го харесваме. Трябва да го санкционираме заради това, че е направил нещо. И когато казвате: "Накажете олигарсите!", ние трябва да докажем, че тези хора, които ще санкционираме, имат пряко участие в това, заради което искаме да наказваме. Това също е върховенство на закона и то също трябва да се спазва".

Окончателното решение обаче ще бъде взето в края на март. Очаквано не се стигна до санкции срещу приближени до властта олигарси, както бе съобщено още миналата седмица поради това, че трудно може да се докаже тяхната връзка с нарушаването на човешките права по новия европейски санкционен механизъм.

Министрите на външните работи на ЕС проведоха и видеоконферентна връзка с американския държавен секретар Антъни Блинкен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени