Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стойка Миланова – българската прима на цигулката

| обновено на 23.02.21 в 12:32
Стойка Миланова
Снимка: Булфото

В две поредни издания предаването „Студио „Музика“ на програма „Христо Ботев“ въвежда слушателите в прекрасния творчески свят на голямата българска цигуларка Стойка Mиланова. Активно концертиращ артист от световна величина, виртуозен изпълнител и педагог с тънък усет към взаимодействието между традициите и съвременността, повече от половин столетие Стойка Миланова е неразривно свързана с музиката и най-добрите постижения на българската и европейската цигулкова школа.

Родена на 5 август 1945 г. в Пловдив, тя започва да свири на цигулка още на 4-годишна възраст, а неин учител до края на обучението в Пловдивското музикално училище е баща ѝ – цигуларят Трендафил Миланов, който разработва собствена система и методика на обучението по цигулка, основано на постиженията на общоевропейската и особено на френско-белгийската школа.

Още в ранните години изпълненията на Стойка Миланова се отличават с интонационна прецизност и виртуозност, а яркият ѝ талант получава заслужено признание преди да завърши средното си образование: през 1959 г. тя печели златен медал от Първия републикански фестивал на художествената самодейност, а през 1962 – златен медал и от Осмия международен фестивал на младежта и студентите в Хелзинки. Следват отличия от международния конкурс „Кралица Елизабет“ в Брюксел (1967), „Карл Флеш“ в Англия (1970), наградата Гран при дьо диск „Шарл Крос“ в Париж (1973) и наградата за изкуство „Златният стрелец“ – Рим (1979).

През 1969 г. Стойка Миланова се дипломира в Московската консерватория в класа на легендарния цигулар Давид Ойстрах, с когото я свързва тясно творческо сътрудничество и след завършването на обучението. Десетилетието между 1969 и 1979 г. бележи един от най-ярките върхове в концертната дейност на именитата ни цигуларка, която се изявява като солист с най-представителните български и европейски оркестри, а като камерен изпълнител активно концертира със сестра си – пианистката Дора Миланова.

„Аз имах щастието да работя и концертирам в сътрудничество с най-великите музиканти на века: с Йехуди Менухин, с Хенрик Шеринг, който ме избра да изсвирим двойния концерт на Бах, когато гостуваше в София, а върхът на всичко беше дирижирането на Давид Ойстрах на концерта за цигулка от Брамс със Софийската филхармония в зала „България“. Тези мигове бяха незабравими за мене и мога да кажа, че дори само това би ми стигало за цял живот“.

Стойка Миланова развива и активна педагогическа дейност, а нейни ученици са успели изпълнители на българската и международната сцена. Като своеобразен подарък – изненада, трима от тях: Людмил Ненчев (концертмайстор на Софийска опера и балет), Десислава Чолакова (концертмайстор на СО на БНР) и Звезделина Халтъкова (член на Destiny Quartet) изразяват своята почит към дейността на Стойка Миланова и признателността си за нейната всеотдайност като педагог.

В предаванията, посветени на творческия път на Стойка Миланова, ще звучат и нейни брилянтни изпълнения на музика от Любомир Пипков, Антонио Вивалди, Йохан Себастиан Бах, Йоханес Брамс, Морис Равел, Сергей Прокофиев, Дмитрий Шостакович и други. 

Бъдете с нас на 22 февруари 2021 и 2 март 2021 от 19.30 часа.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.