Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на европейските борси и на фондовите фючърси на САЩ след натиск върху технологичния сектор

Европейските пазари на акции парираха сутрешния първоначален позитивен старт и през слеобедната търговия се оказаха под натиск след силен спад на акциите на технологичните компании, следвайки снощното рязко понижение на компаниите от американския фондов индекс Nasdaq.

Фючърсите на основните фондови индекси на Уолстрийт също се оцветиха отново във червено преди началото на днешната търговия, след като снощи имаше доста агресивни продажби и поевтиняване на акциите на американските технологични гиганти. Този спад беше отчасти провокиран от нарастващата доходност на американските държавни облигации.

Общият европейска фондов индекс Stoxx Europe 600 стартира търговията във вторник с предпазливо повишение, но в ранния следобед той вече се понижава с над 1% след спад с близо 3% на технологичния сектор на стария континент.

Немският фондов индекс DAX пък пада с 1,4%, френският CAC 40 се понижава с 0,33%, а италианският MIB с близо 1%.

Британският индекс FTSE100 също вече се намира на червена територия, понижавайки се с около 0,5%, след като първоначално търговията на Лондонската борса стартира с известни повишения като реакция на представения снощи план на британския премиер Борси Джонсън за поетапно отваряне на намиращата се в локдаун икономика на острова.

Надеждите за постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки с оглед и на ваксинационния процес все пак се отразяват позитивно на акциите на пътническите и на туристическите компании. Акциите на притежателя на British Airways - IAG нараства с 1,3%, на Air France–KLM с близо 4%, на  Lufthansa с около 1% и на Airbus с 2,5%, докато акциите на британския производител на самолетни двигатели Rolls Roys нарастват с 3,5 на сто.

Поскъпването на петрола към 13-месечни върхове пък допринася за нарастване на акциите на енергийните гиганти British Petroleum (с 1,8%), Royal Dutch Shell (с 0,2%), Total (с 1%) и Eni (с 0,5%).

В същото време акциите на банката HSBC поевтиняват с 2,6%, след като големият британски кредитор отчете рязко понижаване на печалбата с цели 34% за 2020 г. в резултат на коронавирусната пандемия.

Фючърсите на водещите американски фондов индекси също се оцветиха в червено преди старта на днешната търговия на Уолстрийт, като тези на широкия индекс S&P 500 се понижават с 0,45%, а на технологичния Nasdaq100 с 1,53%, след като снощи Nasdaq Composite се раздели с цели 2,46% от стойността си, а S&P 500 с 0,77%. Единствено индексът на сините чипове DJIA затвори в понеделник със слабо повишение от 27 пункта (с 0,09%), а днес фючърсите му се понижават слабо с около 20 пункта (с 0,07%).

Вниманието на инвеститорите е насочено към показанията на шефа на Фед Джером Пауъл по-късно днес пред финансовата комисия на Сената на САЩ относно американската икономика и паричната и лихвена политика на централната банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна