Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече дела за разводи и семейни спорове в Дупнишко заради Covid-19

Снимка: Кирил Фалин

Повече са делата за разводи и семейни спорове в Дупнишкия съд при пандемията и мерките срещу Covid-19

Повече са делата по текстове от Семейния кодекс през 2020 год. в Районен съд – Дупница и една от причините са това са пандемията и мерките срещу Covid-19, обявиха на пресконференция от правораздавателното ведомство. Няма обаче увеличение при делата за домашно насилие.

Увеличеното e при делата за разводи, родителски спорове за децата, дела за неизплащане на издръжка на деца на разделени родители и др. През 2020 година броят на делата от такъв характер е 290, а за предходната година са били 257.

Според председателя на съда Иван Димитров по всяка вероятност този ръст се дължи на изостряне на отношенията в семействата по време на затварянията и карантинните мерки заради Ковид-19. Противно на очакванията обаче няма увеличение на делата за домашно насилие. През 2020 година те са били 25, а през 2019 година – 27.

През изминалата година Районният съд в Дупница се е произнесъл по девет дела срещу подсъдими за нарушение на мерките срещу разпространението на заразни болести по време на пандемия най-вече за нарушаване на наложена карантина.

В седем от случаите в 6 -те общинни Дупнишко през 2020г. съдът е одобрил споразумение на подсъдимите с прокуратурата за налагане на наказание „пробация“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна