Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионалните геймъри водят по-здравословен начин на живот

Снимка: Наука и критично мислене
Изграденият стереотип за геймърите (особено за професионалните) е, че водят заседнал начин на живот, консумират прекалено много "вредни" храни, имат небалансирана диета и почти не спортуват. Това обаче не е съвсем вярно.

Геймърите консумират по-малко захар, следват добри диети и спортуват активно. Това  показва проучване, в което са взели участие 820 eSport състезатели. Изследваните са били основно мъже, които е трябвало да записват детайлно какво ядат, пият, каква физическа активност извършват, дали тренират или като цяло рутината им за една обикновена седмица.

Резултатите показват, че макар масовото мнение, геймърите са консумирали доста по-малко захар и захарни изделия в сравнение със средностатистическия човек. Много от тях са пили редовно енергийни напитки, за да са по-жизнени дълго време, но това е компенсирано от значима редукция в консумацията на други захарни изделия, казва Йордан Стефанов, създател на страницата "Наука и критично мислене".

Самото меню на геймърите е доста разноознообразно. Много споделят, че си готвят редовно, консумират по-рядко бърза храна, а диетата им се състои от месо, зеленчуци и плодове, въпреки че количествата на пресните зеленчуци и плодове биха могли да се подобрят.

“Анкетираните професионални геймъри, всъщност са доста загрижени за своето здраве. Може би те са и доста млади хора и като цяло практикуват някакъв вид спорт. Освен това се интересуват и от това с какво се хранят“, сподели Стефанов

Колко е важно интелектуалното стимулиране, за да водим един по-добър начин на живот, както и повече подробности за ежедневието на професионалния геймър, и как да формираме в себе си критично мислене, чуйте.

Чуйте повече за хранителните навици на геймърите в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна