Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гана стана първата държава в света, получила ваксини от КОВАКС

Снимка: БТА

Гана стана първата страна в света, получила ваксини по линия на подкрепяната от ООН международна програма КОВАКС, която достави 600 000 ваксини на "АстраЗенека", произведени от Индийския серумен институт, предаде БТА като се позова на Асошиейтед прес.

Ваксините, доставени от УНИЦЕФ, пристигнаха рано тази сутрин на международното летище в Акра. Те са част от първата серия ваксини срещу Covid в рамките на международната програма КОВАКС, която цели да гарантира, че страните с ниски и средни доходи имат справедлив достъп до ваксини срещу Covid-19.

Гана е една от общо 92 страни с ниски и средни доходи, които ще получат безплатни ваксини по линия на КОВАКС. Други 90 страни и 8 територии са приели да плащат, ако решат да получат ваксини чрез програмата. Гана има 30-милионно население, като е отбелязала 81 245 случая и 584 починали от началото на пандемията, по последни данни от националната здравна служба. Кампанията за ваксинация в страната ще започне на 2 март, като първо ще бъдат ваксинирани приоритетните групи.

КОВАКС планира да достави тази година около 2 милиарда дози от ваксина по света, припомня АП. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна