Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курц подкрепя идеята за "имунизационен паспорт"

Австрийският канцлер Себастиан Курц говори пред Европейския парламент в Страсбург.
Снимка: Ройтерс

В навечерието на видеоконферентната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, тази вечер австрийските медии съобщиха за намерението на австрийския канцлер Себастиан Курц да предложи европейски "зелен паспорт", който да представлява дигитално доказателство за направена ваксина, тест или за прекаран коронавирус. Подобно на модела в Израел ще е възможно свободното движение на хората с направена ваксина.

Притежателите на "зелен паспорт" ще могат да пътуват свободно, служебно или на почивка, ще могат да ходят на ресторант, да посещават културни събития. Имунизационният паспорт ще е един вид билет за връщане към нормалния живот, заявява канцлерът.

Курц се нарежда до правителствените ръководители на Гърция, Португалия и Испания, които поставят изискване за европейски документ за имунизация, коментира електронното издание на вестник "Курир" и напомня, че още през януари в Брюксел са приети указания как да изглежда технически подобен документ - дигитален или на хартия.

Експерти в Естония разработват заедно със Световната здравна организация план, който трябва да е готов до края на май. Швеция и Дания вече планират въвеждане на дигитален имунизационен паспорт до лятото.

Себастиан Курц добавя, че се надява да се постигне европейско решение на въпроса.

"Но ако това не се случи, ние ще се заемем с осъществяване на проекта на национално равнище, ще говорим с възможно най-много съседни държави и ще направим опит да намерим общ път".

Според него връщането към нормалността до лятото е напълно реалистично.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!