Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Файненшъл таймс“: Гърция оказва натиск за въвеждане на ваксинационни паспорти

| обновено на 24.02.21 в 17:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият министър на туризма Хари Теохарис е призовал евролидерите по-бързо да прегърнат идеята за сертификати за ваксинация, които ще позволят масовите пътувания да бъдат възобновени, пише днес „Файненшъл таймс“. Атина се стреми да възстанови туристическата индустрия, която тежко пострада от коронавирусната пандемия.

„Гледайки към реакцията на някои страни на предложенията за ваксинационен сертификат, имам чувството, че има голямо късогледство. Трябва да направим повече, за да се подготвим“, коментира Теохарис пред вестника.

Въвеждането на ваксинационни паспорти, което може да позволи пътувания за отдих и по работа между страни след имунизация, ще бъде обсъдено на среща на върха на ЕС, която започва в четвъртък.

Някои страни членки, оглавени от Гърция, обмислят идеята, но блокът е разделен и дипломати виждат ранното приемане на предложената система за малко вероятно заради опасенията, че ще бъде създадена система от „граждани на две скорости“ в сферата на правата на пътуващите. 

Туризмът е жизненоважен за Гърция и дава около една пета от брутния вътрешен продукт на страната и заетостта, сочат данни на Гръцката конфедерация на туризма. Въпреки частичното отваряне миналото лято, ограниченията за международните пътувания отнеха 4% от гръцкия БВП, показват изчисления на ООН.

Германците са най-голямата група международни туристи в Гърция – около 4,4 млн. визити през 2018 г., според ОИСР. На второ място са британците, които вече не са част от ЕС.

Атина е отчасти агресивна в стремежа си да наложи ваксинационни паспорти като начин да позволи връщането на туристи. Тя е намерила подкрепа от някои страни членки с големи туристически сектори или такива, които се притесняват от посетители от съседни страни в по-високи нива на заразяване. Но държави като Германия и Франция все още не са убедени в тази стратегия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Гърция ще приема туристи с имунизация или с PCR тест

Гърция води активна рекламна политика за привличане на туристи. Влизането в Гърция това лято ще бъде с имунизационен паспорт или отрицателен PCR тест. Вече се водят двустранни преговори с държави извън Европейския съюз за бърз обмен на туристи със..

публикувано на 21.02.21 в 20:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Огнян Златев

Огнян Златев: Разпределението на ресорите в ЕК е абсолютен прерогатив на председателя ѝ

Разпределението на т.нар. ресори в ЕК е абсолютен прерогатив на председателя ѝ . Това каза пред БНР Огнян Златев, старши експерт по международни отношения в Генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската..

публикувано на 30.08.24 в 08:08
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

СЗО: Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа

Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа, за да бъде проведена имунизация срещу полиомиелит на близо 640 хиляди деца в анклава, съобщи Световната здравна организация. В три последователни дни от неделя ще бъде спиран огънят..

публикувано на 30.08.24 в 08:03
Виница, Украйна

Взривове в райони на Украйна след руски атаки с дронове

Взривове са чути в няколко района на Украйна тази нощ след руски атаки с дронове, съобщава местна телевизия. Според медията експлозии е имало градовете Суми, Кривой рог и във Виницка област.   От украинската армия съобщиха, че през последното..

публикувано на 30.08.24 в 07:53
Руслан Стефанов

Руслан Стефанов за напрежението в ДПС и имотите на Доган: Генезисът е в репликите за обръчите от фирми

Частни отношения, които някой се опитва да върне в публичното пространство и да ги представи като атака срещу политическа личност. Подобни опити има, когато възникне напрежение около скрити икономически връзки . Този коментар направи в интервю за..

публикувано на 30.08.24 в 07:49
Атанас Запрянов

Атанас Запрянов на неформална среща на министрите на отбраната на ЕС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на Европейския съюз. Една от темите е увеличаване помощта за Украйна. Срещата се провежда на фона на призива на ръководителя на европейската..

публикувано на 30.08.24 в 07:44
Тимур Халилов

Тимур Халилов за напрежението около имотите на Доган: Ще стоим, докато въпросът не бъде разрешен

"Реално в момента нямаме достоверна информация от компетентен орган , който да ни обясни какво се случва вътре. Единствената информация имаме от служителите, които са били изведени от добре сложени момчета. В момента сме в пълно неведение – кой е..

публикувано на 30.08.24 в 07:37

Правителството избира номинациите на България за еврокомисар

Правителството ще определи днес двете официални номинации на страната ни за български еврокомисар и ги изпраща на председателя на Европейската комисия. Парламентарните групи, по настояване на служебния премиер, издигнаха свои кандидатури...

публикувано на 30.08.24 в 07:15