Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Апостолов: Новите технологии имат предимства, но и ни правят по-уязвими

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новите технологии технологии ни правят по-уязвими, защото по-високата скорост означава по-бързи реакции, както от страна на потребителя, така и на предлагащия услугите. А 5G фактически ще обслужва много неща, като започнем с т.нар.интернет на нещата, когато хората започнат да се оборудват с повече умни устройства и техника в дома си (телевизори, хладилници и т.н.). Но това означава, че ще се увеличат и възможностите за пробиви в сигурността. И опираме до това човек да използва грамотно дигиталните устройства. Това коментира за Радио Варна Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет.

Положителните страни на 5G са неоспорими, каза още Апостолов и даде за пример телемедицината и възможностите й дистанционно да започне първата помощ и лечението на човек в критично състояние, докато лекарят стигне физически до него.

Като потребители да се развиваме със скоростта на технологиите, за да знаем възможните рискове

Когато беше въведено 4G всеки потребител можеше да избере дали ползва 4G връзка или да си остане на 3G. Но както 4G фактически завладя всички потребители, защото видяха ползите от него. Моята прогноза е, че и 5G, въпреки всички конспиративни теории около него и страхове, които са много силни, но те постепенно ще отпаднат като се вид какво е това и каква е ползата. А знаете, че вече започнаха проби на 6G в Китай. Така че, това е пътят, по който технологията се развива, въпросът е ние дали ние се развиваме с достатъчна скорост спрямо скоростта на развитие на технологията. Това е основният проблем върху който трябва да се концентрираме. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна