Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

25-ият София филм фест - едновременно онлайн и в киносалони

Снимка: БГНЕС

На 25-ото издание на София филм фест филмите ще бъдат представени едновременно онлайн и в киносалони. Теодосий Спасов ще получи тази година наградата на София, която се дава от Столичната община за приноса му към изкуството на киното и музиката. Акцентите от днешната пресконференция на най-голямото международно киносъбитие в България обобщава Светослава Кузманова. 

Адаптиран спрямо пандемичната ситуация, "София филм фест" тази година ще е с хибридно издание. Над 70 ленти ще бъдат налични на онлайн-платформата "Фестивал скоуп шифт". 

Близо 130 филма пък ще бъдат прожектирани в софийските киносалони. Акцентът ще е върху конкурсните програми, българските игрални и документални премиери, избрани филми от световната фестивална сцена, юбилейни програми, включващи шедьоври от световното кино на гостували в София режисьори, каза директорът на фестивала Стефан Китанов: 

"Тази година сме продготвили една изключителна програма. Тя включва както традиционните рубрики, които ние представяме в рамките на фестивала като международни конкурси, представяне на новото българско кино, селекция от много важни филми от изминалата година, които са имали успех на международни фестивали, така фестивалът тази година ще се вгледа в себе си и ще направи едно обобщение какво е направил през изминалите 25 години".

"София филм фест" ще се открие на 11-ти март в НДК с най-новия филм на Камен Калев - "Февруари". "София филм фест" ще продължи до края на март, но нова порция филми организаторите обещават за септември, когато ще има специално издание на фестивала.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.