Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бойко Борисов и Зорана Михайлович обсъдиха газовата връзка България-Сърбия

Бойко Борисов по време на срещата си с вицепремиера и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович.
Снимка: БТА

Напредъкът по подготвителните дейности за изграждането на междусистемната газова връзка България-Сърбия обсъди премиерът Бойко Борисов на среща с вицепремиера на Сърбия Зорана Михайлович, която е на визита у нас.  

С интерконектора западната ни съседка ще може да диверсифицира газовите си доставки, като получава втечнен природен газ от терминала в Александруполис. В него България участва с 20 на сто, а в момента се разширява и газохранилището в Чирен, подчерта Борисов:
 
"Ние ще им предоставим тази възможност, през този интерконектор да могат да си доставят и от Израел, и от Катар, и от Египет и от Щатите, откъдето и да е втечнен газ. По този начин, виждате, колко спадна цената на природния газ, защото когато има либерализиран пазар и конкуренция, това е най-добре за нашите икономики".

България усилено изгражда и автомагистрала "Европа", каза премиерът и декларира пред Зорана Михайлович, че България подкрепя Сърбия по пътя ѝ към Европейския съюз, като постави акцент върху добрите отношения, които страната ни има със съседните държави:

"Със Сърбия, със Северна Македония, с Гърция, с Турция, с Румъния, нашият регион е такъв, че действително трябва много, много воля от политическите ръководители в тези държави. На първо място винаги да слагаме мира и  добросъседството."
 


 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.