Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ въвеждат "забрана Хашоги", включваща отнемане на визови права на 76 саудитци

Антъни Блинкън
Снимка: БТА

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън обяви в петък, че САЩ предприемат нова политика за ограничаване на визите, предназначена да предотврати влизането в страната на чужденци, за които "се смята, че са били пряко ангажирани в сериозни екстериториални действия срещу дисиденти" .

Визовият режим беше наречен "забрана Хашоги" заради убития през 2018 г. журналист на "Вашингтон пост" Джамал Хашоги.

Блинкън посочи също така, че "76 лица от Саудитска Арабия, за които се смята, че са участвали в заплашване на дисиденти в чужбина, включително, но не само за убийството на Хашоги", ще бъдат лишени от визовите им права.

По-рано днес Американският офис на директора на националното разузнаване публикува доклад, в който се твърди, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е одобрил операция за залавяне или убиване на Хашоги.

Самият престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман няма да бъде санкциониран от правителството на САЩ с оглед на убийството на журналиста Хашоги, предаде електронното издание "Политико" (Politico), позовавайки се на неназовани американски служители, запознати с въпроса.

Въпреки констатациите на американските разузнавателни агенции, че престолонаследникът е одобрил операцията, завършила с убийството на Хашоги, администрацията на Байдън няма да предприеме действия срещу него, тъй като това ще доведе до враждебност между САЩ и кралството, каза един от източниците на медията.

Администрацията на американския президент Джо Байдън не иска да прекъсне отношенията със Саудитска Арабия, а само да ги коригира, тъй като взаимните интереси на двете страни са важни, разкри още източникът на "Политико".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна