Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Групата Г-20 обеща да не спира финансовите стимули и очаква данъчна сделка до лятото

Световните финансови лидери се споразумяха в петък да поддържат експанзивни политики, за да помогнат на икономиките да оцелеят от негативните последици от коронавирусната криза. Те също така се ангажираха с по-многостранен подход към коронавирусната и икономическата кризи, съобщава Ройтерс.

Италианското председателство на групата Г-20 на най-силните световни икономики заяви, че финансовите ръководители са се ангажирали да работи в по-тясно сътрудничество за ускоряване на все още крехкото и неравномерно възстановяване.

"Съгласихме се, че трябва да се избягва всяко преждевременно оттегляне на фискалната и парична подкрепа“, каза Даниеле Франко, министър на финансите на Италия, на пресконференция след видеосрещата на финансовите министри и на централните банкери от Г-20.

Г-20 се ангажира да разшири международната координация за справяне с текущите глобални предизвикателства, като възприеме по-силен многостранен подход и се съсредоточи върху набор от основни приоритети, се казва още в изявление на италианското председателство.

Срещата беше първата след встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън, който се ангажира да възстанови сътрудничеството на Съединените щати в международни организации, и изглежда на нея беше постигнат значителен напредък по трънливия въпрос за данъчното облагане на мултинационални компании, особено на технологични гиганти като Google, Amazon и Facebook, поочва Ройтерс.

Джанет Йелън

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви пред Г-20, че Вашингтон е оттеглил предложението на администрацията на Тръмп да позволи на някои компании да се откажат от новите глобални цифрови данъчни правила, пораждайки по този начин надежди за постигане на споразумение до лятото.

Това беше определено като "голям пробив" от германския финансов министър Олаф Шолц и от френския му колега Брюно Льо Майр.

Шолц посочи, че Йелън е казала на представителите на Г-20, че Вашингтон също така планира да реформира разпоредбите за минимални данъци в САЩ в съответствие с предложението на ОИСР за глобален ефективен минимален данък.

"Това е гигантска крачка напред", каза Шолц.

Италианският председател на срещата Франко заяви, че новата позиция на САЩ трябва да проправи пътя към всеобхватна сделка за данъчното облагане на мултинационалните компании на срещата на финансовите ръководители на Г-20 във Венеция през юли.

Г-20 също така обсъди как да помогне на най-бедните страни в света, чиито икономики са непропорционално засегнати от кризата.

На този фронт имаше широка подкрепа за увеличаване на капитала на Международния валутен фонд, за да му се предоставят повече заеми, но на срещата не бяха предложени конкретни цифри.


За да си осигури повече огнева мощ, Фондът предложи миналата година да увеличи своя "военен арсенал" с 500 милиарда долара в собствената валута на МВФ, наречена Специални права на тираж (СПТ), но идеята беше блокирана от бившия американски президент Тръмп.

"Нямаше дискусия относно конкретния обем на СПТ“, каза Франко след днешната среща и добави, че въпросът ще бъде разгледан отново през април въз основа на предложение, изготвено от МВФ.

Някои участници изразиха надежда, че Г-20 може да удължат договорения срок за замразяване на разходите за обслужване на дълга за най-бедните страни и след месец юни, но подобно решение не беше взето.

Въпросът ще бъде обсъден на следващата среща, каза Франко.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.