Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на третата част на националния проект „Аз съм Българка“ през пролетта

Снимка: личен архив

Фотографът Радослав Първанов подготвя премиера на третата част на националния проект „Аз съм Българка“ през пролетта. Изложбата показва красотата на България през фотографиите на 23 млади жени, облечени в народни носии. 

27-годишният фотограф Радослав Първанов работи по авторския си проект от шест години. Идеята e „да съставя образно казано, карта на България, съдържаща множество момински образи облечени с народни носии, залагайки на млад, чист, красив, усмихнат образ“.

През годините проектът прераства в поредица от изложби в различни градове на страната. Момичетата, включени в „Аз съм Българка“, са вече 70.

През пролетта ще е премиерата на третата част от проекта. В нея има сюжети от Лещен, Ковачевица и града на Владимир Димитров-Майстора - Кюстендил. Фотографиите показват красотата на възрожденски Котел, напомнят за духа на Троян и Балкана, носят магията на скалния релеф край Калиакра и цветовете на Добруджа по жътва:

„Премиерата е едно много зрелищно събитие, в което присъстват всички фолклорни модели, облечени са така, както са заснети. Правим премиерата на филма, който създавам на снимките, защото когато правя снимки, снимам и видео, с което целя да предразположа зрителя и да го пренеса на мястото, деня и часа на снимките да се разходи там, където сме били ние. Този проект цели да покаже и на по-възрастните от нас хора, че ние сме предпочели да уважаваме българските ценности, традиции и култура и сме избрали да извървим своя път напред в България“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени