Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местният референдум в Обзор е валиден (ОБНОВЕНА)

Над 70 % от избирателите са гласували, изборният ден мина без нарушения

| обновено на 28.02.21 в 17:48
4
Снимка: Даниела Костадинова

Над 70% е избирателната активност на референдума за отделянето на Обзор от община Несебър. Референдумът е валиден, остава да се разбере вота по същина, коментираха от ОИК-Несебър. 

Жителите на град Обзор и селата Баня, Приселци, Паницово, Раковсково, Емона и Козница отговаряха на въпроса “Подкрепяте ли предложението за обособяването на нова община с център Обзор?". Ако половината от избирателите, участвали във вота, са подкрепили отделянето, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков до две седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет. 

Активността беше висока през целия ден. Пред избирателната секция в село Баня още рано сутринта се струпаха хора. Близо 50 човека чакаха и пред избирателните секции в Обзор, предаде репортер на БНР-Бургас. Те заявиха:

"Всеки е решил да направи своя избор, какъвто и да е той. Да се развива в бъдеще, да не сме в застой."

"Половин-един час чакаме. Няма как. Цял ден е така. Хората искат да гласуват, надяват се по-добро бъдеще."

Секциите отвориха навреме при пълен състав на СИК-овете, съобщи председателят на ОИК Силвия Димитрова:

"Наблюдаваме активност, има чакащи. Няма жалби и сигнали за нарушения. Извършва се дезинфекция, следи се от органите на МВР за пропускливост спрямо изискванията за безопасност." 

Стриктно се следи за употребата на дезинфектанти, ръкавици, прегради, маски. Препоръчително е към избирателите да си носят собствени химикали.

Селищата се намират северно от Стара планина и на повече от 40 километра от общинския център Несебър. Въпреки, че новата община не отговаря на изискването да има 6 хиляди жители, създаването й е допустимо, заяви юристът Марин Божков от програмата „Достъп до правосъдие“:

"Министерският съвет има право да обособи, когато важни, стопански и други причини налагат може да разреши провеждането на референдум и обособяването на община с по-малко жители."

3 хиляди бюлетини бяха отпечатани за референдума. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна