Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Кирилов: Заложили сме такъв сценарий, при който има гаранция за втората доза

Пратка от 52 800 дози от Covid ваксината на "АстраЗенека" пристигна у нас

| обновено на 28.02.21 в 09:39
Снимка: БГНЕС

52 800 дози от ваксината на "АстраЗенека"(Оксфордската ваксина) срещу Covid-19 пристигнаха тази сутрин у нас. Те се разпределят към Районните здравни инспекции, съобщи професор Красимир Гигов, председател на ваксинационния щаб.

По думите му половината от количеството е за личните лекари. Когато има насищане с достатъчен брой ваксини, ще се възобновят и зелените коридори:

„Към момента ще се придържаме към фазовото разпределение на нуждаещите се от ваксина“, отбеляза Гигов.

Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата, допълни, че в края на следващата седмица се очакват още около 80 хиляди дози от ваксината на „Астра Зенека“  и, по думите му, ще се гарантира поставянето на втората доза от нея.

„Сценарият, по който работим в Националния ваксинационен на щаб, е за намаление с 50% и за второто тримесечие на количествата, така че да може да бъде гарантирана и втората доза. Надяваме се, такава е и комуникацията от страна на Европейската комисия, и на производителя, че ще има увеличение в следващите месеци, но ние сме заложили такъв сценарий, при който да има гаранция за втората доза“.

Кирилов увери, че втората доза от двете иРНК ваксини (на „Пфайзер/Бионтек“ и „Модерна“) се пази и  е гарантирана. Няма решение преболедувалите да се ваксинират с една доза , на този етап се спазва разрешението за употреба на всяка една от ваксините и е необходимо поставяне на две дози, каза още Богдан Кирилов.

Утре се очаква страната ни да получи 21 060 дози от ваксината срещу Covid-19 на "Пфайзер/Бионтек", каза още той.

Проф. Красимир Гигов и Богдан Кирилов

По-рано директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов коментира пред БНР.

„Веднага ваксините ще бъдат разпределени по РЗИ-та и от РЗИ-тата към съответните и лични общопрактикуващи лекари и ваксиниционните пунктове. Още „зелени коридори“ няма да бъдат възстановени, защото чакаме да дойдат още две пратки с ваксини в началото на следващата седмица. Да има възможност широко да се отворят. Иначе ще отворим за един ден, ще свършат и после пак ще има напрежение. По-добре да се изчака 2-3 дни и тогава, когато има наистина достатъчно количества да започнем да работи“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!