Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С влезлите в сила нови поправки в Кодекса на труда

Шест заплати при пенсиониране: Стаж 10 от последните 20 г. при един работодател, може и с прекъсване

Снимка: Ани Петрова

Влезлите в сила нови поправки в Кодекса на труда регламентират по нов начин изплащането на заплати при пенсиониране. Шест заплати вече ще бъдат изплащани при 10 години стаж от последните 20 години при един и същи работодател, като отпадна изискването този стаж да е непрекъснат.

Преди промяната в Кодекса на труда право на шестте заплати при пенсиониране имаха само тези работници с непрекъснат 10-годишен стаж при един и същ работодател. Сега нормата е в полза на работещите, обясни Дина Христова, експерт в Главната инспекция по труда:

„Ако по някаква причина им се е наложило те да непрекъснат трудовия си договор при този работодател, ако в последните 20 години те са придобили 10 години трудов стаж при него, отново ще имат право да получат шестте заплати“.

Така, ако работник е бил безработен, но се върне при стария си работодател, той няма да е ощетен и е необходимо да е натрупал десетте години без значение, че не са последователни.

Промяната важи и за работа при няколко работодатели от една и съща група предприятия - най-типичният пример са холдингите, където предприятията са свързани:

„Дори те да бъдат прехвърлени да работят в друго предприятие от групата, при друг работодател, на тях отново им се полагат шестте заплати, когато те са придобили право на пенсия“, каза Дина Христова.

Тя припомни и друга разпоредба на Кодекса на труда, която не е променена, но е важна - шестте заплати се изплащат, независимо на какво основание се прекратяват договора при пенсионирането:

„Дори когато работникът е уволнен дисциплинарно. Важното е да е придобито правото на пенсия“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!