Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската група TRIGAIDA и първият им сингъл „Слънцето трепти“, набират популярност в САЩ

3
TRIGAIDA - Георги Маринов (Хорхе), Ася Пинчева и Иван Шопов

TRIGAIDA е един от най-новите музикални проекти в малката, но пъстра българска електронна сцена. Фолктроника триото е сформирано от мулти-инструменталистът Георги Маринов (Хорхе), певицата Ася Пинчева и многоликият електронен продуцент Иван Шопов.

„ELATE”, дебютният дългосвирещ албум на проекта, смесва традиционен български фолклор със съвременна клубна музика. Той е щедро поръсен с вдъхновения от други жанрове, сред които джаз, уърлд мюзик и неокласика. TRIGAIDA  дължат това и на невероятните гост-музиканти, които са поканили също да се разпишат в албума. Обложката на „ELATE” е базирана на маслено платно на българския графити пионер Nasimo.

Първият сингъл „Слънцето трепти“ вече звучи по радиостанциите в САЩ. Той излезе заедно с ремикс от Кармен Ризо, два пъти номиниран за „Грами“ електронен уърлд мюзик продуцент, който е работил с артисти като Coldplay, Рюичи Сакамото, Пол Окънфолд и много други. Обложката на сингъла е илюстрация нарисувана от Иван Шопов.

Членовете на TRIGAIDA едва ли имат нужда от представяне в България. Иван Шопов е един от артистите, които обръщат с главата надолу европейския дръменбейс, но неговият почерк присъства и в редица албуми, които търсят диалога между фолклора и съвременната музика. Партньорите му Георги Маринов (гайда и диджериду) и Ася Пинчева са добре познати на меломаните от супер-групата Оратница, формация която също изследва фюжъна между българския фолклор и клубния звук.

Талантливото трио не е само в музикалното пътешествие, наречено „ELATE”. Тяхната музика приветства огромно разнообразие от световно-известни гост музиканти, които допълнително нюансират звученето на албума. Това са: Теодосий Спасов (кавал), Димитър Бодуров (пиано), Акира Ушида (клавикорд, саксофон), Максим Анокин (електроника), Бурак Малчок (ней), Асен Вапцаров (китара, струнен аранжимент), Мария Димитрова (бек вокали), Нейко Бодуров (тромпет), Тайфун Атеш (перкусии) и Гюлдесте Мамац (цикулка).

За обложката на албума “ELATE” TRIGAIDA се обръщат към Nasimo. Активен от 90-те години насам, той е смятан за един от най-значимите графити артисти на Балканите и в Европа. Nasimo често работи с Иван Шопов, а в настоящите му произведения срещаме едновременно любовта му към стенописа, графитите и  живописта. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна