Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

73% от жителите на Обзор и шест села са поискали да се отделят от община Несебър

| обновено на 01.03.21 в 15:20
Гласоподаватели чакат , за да дадат своя вот - 28 февруари 2021 г.
Снимка: Даниела Костадинова

При вероятно най-високата избирателна активност на референдум в страната 73 на сто от гласоподавателите в Обзор и шест села са поискали на референдума, проведен в неделя, отделянето им от община Несебър.

Те са дали отговор "да" на въпроса: "Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор".

1193-ма души са гласували „за“ създаването на нова община, а само 404 –ма избиратели са били „против“.

Резултатите от референдума ще бъдат изпратени до Централната избирателна комисия, областния управител на Бургас и общинския съвет в Несебър.

В 7-дневен срок община Несебър има възможност за оспорване на вота пред Административния съд в Бургас.

При изключително висока избирателна активност жителите на Обзор и селата Баня, Приселци, Паницово, Раковското, Емона и Козница гласуваха убедително за създаването на нова самостоятелна община. Защо  - обяснява кметът на Обзор Христо Янев:

"Този убедителен вот показа, че Обзор и съставните селища искат развод с община Несебър. Много години се говори за отделянето на Обзор и съставните селища поради факта, че не се решават някои много важни за града проблеми".

Какво настрои хората в Обзор срещу община Несебър, коментира Кольо Божков от Инициативния комитет против създаването на нова община:

"Просто нямаме обяснение на този въпрос. Значи в Обзор всичко е както трябва. По принцип снимаха две улици, които са разрушени, всъщност една улица и една алея. Това е. Обзор е в идеално състояние. Нямаме причини да се оплакваме, но народът така реши. Не можахме да ги убедим в обратното".

Ако не бъде внесена жалба в Административния съд срещу референдума, до две седмици областният управител на Бургас Вълчо Чолаков трябва да внесе доклад в Министерския съвет. След това трябва да стартира процедура по вземането на решение за отделянето на Обзор и още 6 селища от община Несебър.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.