Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кадри от туризма ще протестират пред Министерския съвет на 2 март

Снимка: Ани Петрова

Членове на Обединение „Бъдеще за туризма“ излизат на протест на 2 март от 11 ч. пред Министерския съвет. Надсловът е „Туризъм 2021: Да оцелеем на инат“.

От бранша напомниха пред Радио София, че това е сегментът, който вече година не работи (от 13 март).

Не коментираме за оцеляването на туроператорите. На протеста поставяме въпроса за парите, които трябва да се връщат на клиентите. С това бизнесът не може да се справи сам, затова търси помощ от държавата, обясни Павлина Иванова, председател на УС на Обединение „Бъдеще за туризма“.

За разлика от страни на запад, у нас няма гаранционен фонд за подобни ситуации. Формирани са задължения към много от клиентите. Застраховките, които се правят в България, покриват щетите частично. Бизнесът е „на колене“.

Покана за подкрепа на протеста е изпратена до БТПП, чийто член е сдружението, до 13-те НПО-та от Алианса на туристическите организации, чиито представители са положили подписи под Хартата за обединение на работещите в отрасъл „Туризъм“ на 4 февруари, както и до всички останали работодателски организации в туризма.

Чуйте разговора на Божидар Янев с Павлина Иванова.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.