Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В София

Оптимизация на линиите на градския транспорт и велоалеи ще намалят колите

Снимка: БГНЕС

София е сред европейските градове с най-много автомобили на глава от населението, а делът на колоездачите е нисък. Това показват данните от последния анализ на общинското предприятие „Софияплан“.

Хората избират маршрут и начин на придвижване, които са им удобни. Неправолинейността в линиите на градския транспорт е причина да им се търси алтернатива, най-често с личен автомобил, коментира пред Радио София Цветан Колев, експерт по транспорта. Много от същите дестинации нямат подходяща инфраструктура за придвижване пеш или с велосипед.

Икономическият фактор не е водещ при избор на транспорт. Основните са време за пътуване и комфорт. Много повече хората биха ползвали велосипед за придвижване, но смятат наличните алеи за недостатъчно безопасни и адекватни, а така също се притесняват от качеството на въздуха.

Важно е също, когато се (до)изгражда уличната мрежа, да има йерархия и приоритизация, допълни Цветан Колев.

С него разговаря Антония Каменичка.

Снимка: Георги Нейков

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.