Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фич повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на БЕХ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рейтинговата агенция Фич повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг в чужда и местна валута на „Български Енергиен Холдинг“ от стабилна на позитивна, запазвайки рейтинга на ниво "BB", съобщават от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Промяната е следствие от скорошната ревизия на перспективата на кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. Рейтингът на емисиите необезпечени облигации на холдинга остава непроменен – на ниво "ВВ-".

Кредитният рейтинг на БЕХ ЕАД представлява самостоятелен кредитен профил на компанията от "b+", повдигнат с две стъпки до ниво "ВВ", отразявайки силните връзки със собственика на капитала на компанията – българската държава.

Българският енергиен холдинг има експозиция към въглеродно интензивни дейности чрез своята ТЕЦ, използваща лигнитни въглища, отчитат от рейтинговата агенция. Все пакобщият производствен микс на групата е диверсифициран, като по-голямата част от производството е от атомна енергия и водни източници.

Така от Фич считат, че проблемите, свързани с екологичното, социалното и корпоративното управление са неутрални по отношение на кредита или имат само минимално въздействие върху него, допълва енергийното ни министерство.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.