Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Клиничният психолог София Димитрова:

Детето чува повече, ако родителят му говори спокойно

Използвайте многообразието от канали за общуване, вземайте предвид обратната връзка вътре в семейството, съветва специалистът

Снимка: parentacademy.bg

Семейството не е просто механичен сбор от членовете му. Те е нещо повече, друга система с допълнителни функции и значение, обясни пред Радио София клиничният психолог София Димитрова. Най-важно е спокойното отношение и добрия тон, както и личният пример на родителите и тяхното отношение към света, който децата възприемат.

"Важно е да сме спокойни, да сме намерили вътрешния си баланс, за да ни чуе детето, а не да тръгне да се защитава от нашата емоция. Да покажем личното отношение, грижата за самите себе си, за да изглеждаме сериозно в очите на нашето дете. В основата си семейството и взаимоотношенията, не са се променили кой знае колко много, но има нови типове семейства, има и много комуникационни канали, чрез които да можем да общуваме."

Важна е и поддържането на равновесие в семейството.
София Димитрова допълва:

"Има и тенденции родителите да прехвърлят собствените си грешки и нужди върху децата. В последните години родителите са все по-отворени децата да работят със специалисти, но по отношение на това родителите да се учат как да бъдат родители има много начини -  Академия за родители, книги, работа със специалисти, но наистина има закоравялото схващане и то не само за родителството, че разбираме от всичко.
Но го има и другото нещо - нагласата да се работи със специалисти и знанието, че ние не се раждаме научени."

Академията за родители има различни събития и уебинари, сред които и безплатни, които можете да следите в социалните мрежи.

За особеностите в семейната среда и как да отстояваме себе си пред децата, променя ли се възпитанието спрямо времето, в което живеем - на тези въпроси Ангелина Грозева потърси отговор в разговора си със София Димитрова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.