Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестно шествие в София срещу застрояването на българското Черноморие

| обновено на 01.03.21 в 22:38
Протестно шествие в София срещу застрояването на българското Черноморие
Снимка: БГНЕС

С искане за спешни и трайни решения срещу незаконното строителство по Черноморското крайбрежие, граждани се събраха тази вечер на протест в столицата. Протестиращите настояваха за промяна на предназначението на пясъчните дюни в защитена зона Камчия, които в момента са урбанизирана територия и попадат в частни имоти.

Протестиращите отправиха две основни искания:

Към Министерството на околната среда и водите -  да приеме нова заповед, която да включва забрана на строителството в защитената зона. Настояването към регионалното министерство е плажните дюни, които в момента попадат в частни имоти, да си върнат режима на изключително държавна собственост.

Протестът започна от паметника на Алеко Константинов на бул. "Витоша".

Неспазване на законите и допускане на процедури, които вместо да опазват природните ресурси по крайбрежието, прехвърлят най-големия пясъчен комплекс в ръцете на частни фирми. Така протестиращите граждани описаха накратко казуса с "Камчийски пясъци", чието решение, според тях, не търпи отлагане.

Демонстрантите призоваваха за забрана на строителството в защитената зона и настояха териториите да бъдат върнати на държавата и отчуждени на цените, на които са били оценени по времето на т.нар. "горски заменки".


"Всички искаме природа и не искаме бетон по Черноморието. Най-вече съм тук, за да подкрепя искането за мораториума върху строителството по Черноморието и за единен регистър на дюните в България, за да могат те да бъдат ефективно защитени", каза една от участничките в протеста.

Друг участник посочи: "България име голям ресурс и той е нашата природа. И  не можем да оставим да бъде унищожена. И никой не иска тези огромни комплекси, не искат бетон, просто хората са затъжняли за природа, а такава не остана".

"Смятам, че е време да престанат да се повяват съмнителни сгради по Черноморието, които да се твърди, че са едно, а пък всички да виждаме, че са друго", посочи една от протестиращите.

Други от протестиращите казаха:

"Не обичам като отида на плажа, да гледам хотели на първа линия. Искам да гледам природа, да се наслаждавам на България каквото е.

"Ние вярваме, че природата е дар, който трябва да ценим. Важното послание е да имаме възможност да се наслаждаваме на природата, особено в защитени райони".

Към 19.00 часа граждани тръгнаха на протестно шествие по бул. "Витоша", което достигна сградата на Министерски съвет, след което демонстрацията продължи в посока Орлов мост, като към 20.00 часа протестиращите блокираха за кратко важното столично кръстовище.

С възгласи „искаме природа, не искаме бетон” демонтираните настояваха за приемането на нова заповед за защитена зона Камчия, която да включва забрана за строежи. Сред исканията са и връщането на плажните дюни в областта "Камчийски пясъци" към актовете за изключителна държавна собственост.



Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна