Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди могат да загубят право да пребивават във Великобритания заради коронавируса

Снимка: БТА

Десетки хиляди граждани на Европейския съюз, установили се да живеят в Обединеното кралство, могат да загубят правото си на престой след като са пътували до родните си страни по време на пандемията от коронавируса, но са били възпрепятствани по една или друга причина да се върнат навреме, показва доклад, цитиран от вестник „Индипендънт“.

След като около 1,3 милиона чуждестранни работници напуснаха Острова миналата година - най-големият отлив на хората след Втората световна война - правозащитниците се опасяват, че мнозина с намерение да се завърнат в домовете и работата си във Великобритания са загубили това си право, защото не са били в състояние да се върнат обратно в рамките на 6 месеца по времето, когато Европа бе обхваната от строги здравни ограничения и пътуванията между страните почти замря, пише „Индипендънт“. 

В разпоредбите на Министерството на вътрешните работи е записано, че отсъствие повече от 6 месеца от страната в резултат на пандемията „не би трябвало“ да се отрази върху молбата за временен статут на уседналост, но гаранции се дават само на онези, чието завръщане е било забавено, защото са се разболели от COVID-19, били са в карантина или са били изследвани. 

Отсъствие над 12 месеца означава, че всяко предишно пребиваване вече не може да се използва при подаване на заявление за такъв статут. Докладът, който е изготвен от групата Right to Stay (Право да останеш) предупреждава, че тези хора са жертва на постБрекзит системата, която е наречена „бомба със закъснител“ за сигурността на милиони хора, загубили правото на свободно придвижване, гарантирано от членството в ЕС. 

В доклада е посочен случай с българка на име Анна, която дошла във Великобритания за първи път с партньора си през 2016 година, за да работи във ферма, а по-късно се установила и си намерила работа в Манчестър. Двамата се завърнали в България малко преди началото на пандемията миналата година, за да роди Анна, но заради обстановката не са успели да се върнат преди януари тази година. В резултат, отсъствайки повече от 6 месеца и пропускайки датата 31 декември за начало на нов период на пребиваване, те загубват правото си да кандидатстват за временен статут на уседналост, въпреки че са били в Обединеното кралство напълно законно, работили са и са плащали данъци в продължение на няколко години.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!