Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЦИК тегли чрез жребий номерата на партиите за изборната бюлетина

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия ще изтегли чрез жребий номерата на партиите и на коалициите, с които те ще фигурират в изборната бюлетина за парламентарния вот на 4 април.

Жребият е традиционната форма за определяне на номерата, под които партии и коалиции фигурират в бюлетината. Номерата ще се разпределят между 23 партии и 8 коалиции – ще се изтеглят номерата от 1 до 31.

По места инициативните комитети ще бъдат добавени като номера в бюлетините по поредността, в която са регистрирани.

Заради пандемията обаче тази година се налагат ограничителни мерки  при тегленето на жребия. В залата ще се допуска по един представител на партия и по двама от коалиция.

Събитието ще бъде излъчвано на живо през уебсайта на ЦИК, във Фейсбук страницата на комисията и по БНТ 2, което гарантира прозрачност и публичност.

Заради това представителите на средствата за масова информация няма да могат да отразят на място тегленето на жребия в сградата на Народното събрание.

По същата процедура и правила ЦИК ще изтегли и жребия, който определя реда на представяне на кандидатите, регистрирани от партиите и коалициите в различните форми на предизборната кампания по БНР и БНТ.

В 17 часа днес изтича срокът, в който партии и коалиции подават за регистрация кандидатските си листи за депутати в районните избирателни комисии. Също днес е последният срок, в който партия или коалиция може да поиска от ЦИК да бъде заличена регистрацията ѝ за участие в изборите. Инициативен комитет също може да поиска заличаване, но от районната избирателна комисия, където са регистрирани.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.