Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Маджаров: Трябва да се говори вече за ускорено развитие на здравеопазването

д-р Иван Маджаров
Снимка: Ани Петрова

Нуждата от устойчива и ефикасна здравна система, ориентирана към здравето и конкретните здравни нужди на отделния човек провокира създаването на инициативата “Заедно за повече здраве”

В нея се включват три организации Български лекарски съюз, Съюзът на фармацевтите и Асоциацията на научноизследователските дружества в лекарствената индустрия, като целта им е да покажат, че заедно са единни в желанието си за промени в здравеопазването.

“Смятаме, че трябва да се говори вече в нашата държава за ускорено развитие на здравеопазването”, казва председателят на УС на Българският лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Според него, в българското здравеопазване в области, в които правилно се е инвестирало, имаме значителни успехи. В сравнение с петте най-развити държави в ЕС, здравеопазването в страната ни значително изостава.

По думите на Иван Маджаров основата на промените трябва да бъде процентът, който се отделя от БВП за здравеопазване. “Това е повтаряно многократно. България продължава да отделя 4 - 4.2% от БВП за публични разходи за здравеопазване, на фона на средния за ЕС 8% от БВП, а в развитите държави се отделят над 8%. Това показва, че проблемът не е, че имаме по-нисък БВП, а и отделяме по-малко средства за здравеопазване.

Тези инвестиции трябва спешно да се насочат в кадри и в технологии, които да гарантират проследимост на процесите и точни данни какво се случва в здравеопазването. Това са основни неща, около които трябва всички да се обединят, защото вземането на решения “на парче” виждаме, че не носи резултат”, коментира той.

Чуйте целия разговор на Лъчезар Христов в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени