Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания: 8 души на съд заради масовите безредици след ареста на рапъра Пабло Хасел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес пред съда в Барселона се изправиха 8 души, които са обвинени, че са част от престъпна група, която е била в основата на масовите безредици след арестуването на рапъра Пабло Хасел. От тях шестима са италианци, един французин и един е испанец.

На осемте пълнолетни граждани са повдигнати обвинения за принадлежност към престъпна група, нарушение на обществения ред, увреждане на имущество и опит за убийство.

Предполага се, че именно те са запалили в събота вечерта полицейския микробус с агент на каталунската полиция вътре, който успя да излезе невредим.

Това беше 12-ата поредната нощ на безредици в защита на арестувания рапър Пабло Хасел. Тогава бяха арестувани 15 души, 7 от които са част от тази група, а осмият бе заловен по-късно.

Според властите петимата мъже и трите жени са действали „съвместно” при разбиването на банки, магазини и нападенията над полицаи.

Регионалният министър на вътрешните работи Микел Сампер разкри, че те винаги са били на групи, за да можеq докато едните са извършвали вандалските действия, останалите да ги защитават и да им осигурят прикритие и изходен маршрут, за да избегнат ареста.

При събирането на доказателства са претърсени две индустриални сгради в Барселона и Матаро, обитавани от тях.

Разследването продължава, а полицията не изключва да има още арести от тази група.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна