Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

237 милиона ваксини трябва да бъдат доставени до края на май по програмата "Ковакс"

Снимка: БТА

237 милиона дози ваксини срещу Covid-19 ще бъдат доставени на 142 страни до края на май, съобщиха от международната програма за споделяне на ваксини "Ковакс", която се осъществява под егидата на СЗО. Това ще стане като част от ускоряване на процеса на разпределяне по света на наличните количества по програмата, предаде Ройтерс. 

В сроковете за доставката на ваксините, които са съвместно производство на "АстраЗенека" и Индийския серумен институт, е предвидено тя да се извърши на два етапа - първият започна миналия месец и ще продължи и през настоящия, а вторият ще обхване месеците април и май.

Същинското разпределение на препаратите по програмата започна миналата седмица, а първите страни, които получиха ваксини по нея бяха Гана и Кот д'Ивоар.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус приветства инициативата като "безпрецедентно партньорство" и заяви, че Ангола, Камбоджа, Демократична република Конго и Нигерия могат да очакват днес доставки по механизма.  От "Ковакс" уточниха, че наред с първата партида от ваксините на "АстраЗенека", през първото тримесечие на тази година се очаква да бъдат доставени и около 1,2 млн. дози от препарата на "Пфайзер/Бионтех".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!