Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици варненци се включиха в честването на Националния празник

| обновено на 03.03.21 в 14:54

Стотици варненци изразиха почитта си към героите на България се включиха в честването на Националния празник. 

България днес отбелязва Деня на Освобождението. Преди 143 години на днешата дата, 19 февруари по стар стил,  през 1878 г. Русия и Турция подписват предварителния Санстефански мирен договор, който предвижда възстановяването на Княжество България.

Празникът за първи път  е отбелязан две години след подписването на договора - на 19 февруари 1880 г., от 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България.

За национален празник е определен през февруари 1990 г.

Тържествата по повод Националния празник - 3-ти март, във Варна  започна в 10:00 часа с тържествено издигане на националното знаме на пл. „Независимост“, в военен ритуал и под съпровода на духовия оркестър на ВМС. След това бяха положени венци и цветя пред паметниците на Граф Игнатиев, на руските и на украинските войни в Морската градина.

 Десетки варненци и гости на града поднесоха цветя на паметниците на националните герои в Алеята на възрожденците в Морската градина във Варна и присъстваха на официалните събития на площад „Независимост” и пред мемориала на загиналите за българската свобода воини в деня на националния празник. 

Даниела Стойнова разказва за емоцията на празника:

В 12 ч. започна 58-ма лекоатлетическа щафетна обиколката на Радио Варна.

След официалното откриване на състезанието до сградата на Радио Варна, бегачите премериха сили от стартовата линия до Слънчевия часовник. 

В 18:00 ч. е началото на Концерт-спектакъл „Магията на българската музика и танц“, представен от учениците на НУИ „Добри Христов“. Концертът ще се проведе във Фестивалния и конгресен център.

Още един концерт ще има днес. Той ще се излъчва онлайн и е под надслов „Аз българин съм се родил“ Концертът се организира за осма поредна година от общината и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Може да бъде проследен от 18:00 ч. във facebook и youtube каналите на университета, както и на сайта www.varnanamladite.com.

Тържествата днес ще приключат с тържествената заря – проверка от 19:30 ч. на площада пред Катедралата във Варна.

Заради ограниченията, наложени от епидемиологичната обстановка, събитията няма да преминат по установения протоколен ред. Всички граждани и организации могат да поднесат венци и цветя при спазване на мерките за безопасност, като е предвидено озвучаване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна