Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският министър на финансите представя новия бюджет на страната

Риши Сунак, министър на финансите на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на финансите Риши Сунак днес ще оповести новия бюджет на правителството. Късно снощи стана изветно, че схемата за изплащане на заплати на пуснатите в принудителен отпуск ще бъде удължена до края на септември.

В речта му по време на представянето на бюджета в Камарата на общините се очаква Риши Сунак отново да подчертае, че правителството ще направи каквото е необходимо да подкрепи британския народ и бизнеса в този тежък момент на криза.

Предварително бе изтекла информация за отпускане на големи суми. Като например пакет от 5 милиарда паунда за подпомагане на пъбовете, ресторантите и търговията на дребно, които пострадаха много сериозно от локдауна. Или 408 милиона в сферата на културата, друг сериозно засегнат сектор, за да могат музеите, театрите и галериите да отворят отново врати. Подробностите ще станат известни по-късно.

Неизвестност имаше по въпроса дали правителството ще продължи схемата за заплащане на пуснатите в принудителен отпуск работници след април, така че новината от снощи е, че тя остава в сила до края на септември. Изплащайки до 80 процента от заплатите на тези работници Риши Сунак ще помогне на милиони изпаднали в затруднено положение и евентуално те ще запазят работните си места в бъдеще.

В момента около 4 милиона души се ползват от тази схема. 600 000 самонаети също ще имат достъп до правителствена помощ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна