Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Молебен и тържествена церемония за празника в Пловдив

Снимка: Димитър Владимиров, Радио Пловдив

В Пловдив по повод 143-годишнината от Освобождението на България и Националния празник на страната митрополит Николай ще отслужи молебен в катедралния храм „Света Богородица“.

Пред Паметника на освободителите на хълма „Бунарджика“ ще се състои тържествена церемония и ще бъдат поднесени венци и цветя

„Преди церемонията пловдивчани могат да се включат и в традиционния  „Поход на свободата“ , организиран от комитет „Родолюбие“. Шествието ще потегли от подножието на хълма и ще бъде предвождано от членовете на комитета, които облечени в автентични костюми ще носят и копия от знамената на българското опълчение.

С панихида по-късно през деня на Централните гробища пред паметника на опълченците ще бъде почетена паметта на загиналите за свободата на България. Вечерта пред Военния клуб ще се проведе тържествена заря-проверка с участието на военни формирования от Пловдивския гарнизон. От 9 до 17 часа Историческият музей кани пловдивчани и гостите на града в две от своите експозиции - „Българско възраждане“ в Стария град и „Съединението на България от 1885 г.” на едноименния площад.

В Пазарджик националният празник 3 март ще бъде отбелязан с благодарствен молебен в храм-паметника „Света Богородица“ и с ритуали по издигане на националното знаме и по поднасяне на венци и цветя пред паметниците и паметните плочи на личностите от региона, свързани с национално-освободителните борби.

От 10 часа в църквата „Св. Никола“ в смолянския квартал Устово Негово Преосвещенство Смоленски епископ Висарион и архиерейски наместник на Смолянската духовна ще отслужи тържествен благодарствен молебен за руските освободители, посрещнати преди 143 години в храма в Устово.

При спазване на всички противоепидемични мерки в родопското село Момчиловци извиха „Хоро за пробуждане“ по повод Националния ни празник - 3 март.

Кметът Сийка Суркова сподели:

„Малко да вдигнем българския дух и да се почувстват по малко по-различен начин хората на днешния празник“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна