Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпитват ваксини при пациенти със слаба имунна система на Острова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания набраха доброволци за проучване дали ваксините срещу Covid-19 осигуряват надеждна защита на хората със слаба имунна система, дължащо се на заболявания, включително рак.

Тъй като Обединеното кралство започва да излиза постепенно от локдауна е важно да се знае риска от вируса за всички части от населението.

Тестовете и данните за момента показват, че ваксината се приема много добре от възрастните хора, но има много малко сведения за нейната ефективност при пациенти със слаб имунитет.

Одобрените в Обединеното кралство ваксини от регулатора за лекарства са безопасни и по принцип се препоръчват на хора с отслабена имунна система в резултат на редица заболявания или предписани силни лекарства, както и на онези, които правят химиотерапия или им се присаждат стволови клетки.

В рамките на проучването под кодовото название „Октейв“ /Octave/, ще бъдат ваксинирани 5 000 пациенти от цялата страна. Преди и след това обаче с кръвни проби ще бъде установено състоянието на тяхната имунна система и доколко добре са защитени срещу Covid-19. Пълните резултати се очакват по-късно тази година или в началото на следващата.

От Британското общество на имунолозите заявиха, че макар и да се очаква, че ваксините ще имат по-ниска ефективност при хората с по-слаба имунна система, ваксинирането е важно, защото осигурява защита за тях в някаква степен и че за максимален резултат е необходимо да бъдат получени две дози ваксина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна