Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не се отчита натиск върху болниците

Най-рано нови пратки с ваксина на 8 март

Снимка: пресслужба на МС

Натиск върху болниците не се отчита, системата е подготвена за повишението на случаите, което се дължи на британския вариант на Covid-19 беше докладвано на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов.  

По последни данни хоспитализираните с коронавирус у нас са над 5000 души, повече от 420 са в интензивни отделения.

„Считам, че нашата здравна система този път е подготвена. Плавното покачване разбира се, че е неприятно, но ние сме го отчели и трябва да се мине през него и засега 18-ото ни място по заболяемост в Европа показва, че тактиката ни е правилна. От 9 март трябва и максимум да се ваксинират, дай Боже, и трябва да удържим“, коментира Борисов.

Превантивно се увеличават леглата за Covid болни, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов:

„Не отчитаме сериозен натиск върху лечебните заведения в страната. Там, където се появи затруднение в логистиката в лечебните заведения, действаме със съседни области. В процес сме на увеличаване на болничните легла на национална база с оглед подготовката на системата. Към момента ситуацията е под контрол. Очакваме нови дози ваксина най-рано в България на 8 или 9 март, с което ще задоволим потребностите на българските граждани и ще увеличим хода на ваксинацията в страната“.

През следващите седмици се очаква нарастване на новозаразените, прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев:

„Така или иначе това е третата вълна, предизвикана основно от британския вариант на вируса, и моят призив е към българските граждани. Знам колко всички са уморени от мерките, и от ограниченията, но следващите две-три седмици да проявят разбиране, устойчивост, да се пазят, да спазват мерките за самите тях и за техните близки, за да може вълната, която ще преживеем, да е максимално под контрол, максимално ниска и да не даваме допълнително жертви“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.