Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолянчани тържествено отбелязаха Националния празник

Снимка: БГНЕС

Смолянчани тържествено отбелязаха Националния празник 3 март. Проявите започнаха с благодарствен молебен за руските освободители в храм "Св. Никола", отслужен от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия - епископ Висарион.

Трети март е ден на преклонение и вдъхновение, затова по традиция се събираме пред паметника на борците за свободата в квартал Устово, каза в словото си кметът на Смолян Николай Мелемов:

„На 17 януари 1878 г. Казвказката казашка бригада на генерал Черевин влиза тук в Устово. На пазара родопчани целуват ръцете на русите, плачат и се радват. Идват хора и от съседните селища, за да посрещнат освободителите. Тук в Устово нашите деди най-напред са посрещнали руските войни освободители. Още на другия ден в храм „Свети Никола“ е отслужен благодарствен молебен. Казашкият отряд се отправя и освобождава Райково и Пашмакли, превзема и конака в Смолян“, посочи кметът.

Изпълняващият длъжността областен управител Адриан Петров допълни:

„Тази дата е белязана от величието на живота на нашия народ. След нея България отново възкръсва от пепелищата на робството и връща своя статут на самостоятелна държава“.

Проведе се и почетен караул в памет на загиналите за свободата България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски полк. В тържеството участва и общинският духов оркестър.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна