Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България започна с драматична загуба от Турция на Балканиадата

Национален отбор по волейбол за юноши до 17 години
Снимка: /bgvolleyball.com

Националният волейболен отбор на България за юноши до 17 години стартира със загуба на Балканиадата в сръбския град Върнячка Баня, които е първи кръг от европеиските квалификации за тази възраст. Младите "лъвчета" отстъпиха на връстниците си от Турция с 2:3 (19:25, 25:19, 14:25, 25:17, 9:15) в първия си мач на турнира.

Българските момчета започнаха притеснено и не можаха да влязат добре в първия гейм на мача. Напрежението доведе до скованост и много персонални грешки. Турция се възползва от ситуацията и поведе с 11:2. Постепенно българите започнаха да напипват верния ритъм, но натрупаната разликата бе голяма и турците спечелиха гейма след 25:19. Във втората част младите ни национали се поуспокоиха и това веднага оказа своето благоприятно въздействие, като започнаха на свои ред да диктуват играта. България поведе с 11:6 след много добро представяне на блокада и в атака. Устремът продължи, а тимът ни увеличи преднината до 21:14, за да спечели геима след 25:19.


В следващите 2 части и двата тима имаха силни и слаби моменти, като се получи игра на амплитуди. Това доведе до размяна на водачеството последователно, за да се стигне до таибрек. В петия решителен гейм турците показаха повече устоичивост и психика и поведоха с 10:5. Въпреки че, българите се бориха, те не успяха да направят обрат и отстъпиха с 2:3 след 9:15.

Най-резултатен за България бе Александър Къндев с 21 точки (2 блока, 1 ас, 46% ефективност в атака и 29% позитивно посрещане). Кристиан Титрийски (1 блок и 33% ефективност в атака) и Виктор Томов (2 блока, 44% ефективност в атака и 25% посрещане) добавиха по 14 точки, но и това не бе достатъчно за успеха.

За Турция Доан Каракоч реализира също 21 точки (1 блок, 3 аса и 45% ефективност в атака), а Мерт Куки добави още 16 точки (3 блока, 1 ас и 80% ефективност в атака) за победата.

Днес България излиза срещу състава на  Румъния. Срещата е от 17,00 часа българско време.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени