Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕК постави цели за работните места, обучението и неравенство до 2030 г. в рамките на ЕС

Снимка: Reuters

В четвъртък Европейската комисия обяви цели за 27-членния блок за намаляване на бедността, неравенството и стимулиране на обучението и работните места до 2030 г., като част от икономическия преглед след коронавирусната пандемия, финансиран от съвместно привлечени средства, съобщава Ройтерс.

Изпълнителният орган на ЕС заяви, че Европейският съюз трябва да увеличи заетостта до 78% през 2030 г. от 73% през 2019 г., да намали наполовина разликата между броя на заетите жени и мъже и да намали броя на младите хора, които нито работят, нито учат, на 9% от 12,6 на сто.

"Тъй като се очаква безработицата и неравенствата да се увеличат като последица от пандемията, фокусирането на нашите политически усилия върху качествено създаване на работни места, повишаване и преквалификация и намаляване на бедността е от съществено значение за насочване на ресурсите ни там, където са най-необходими", посочиха от Комисията.

Целите, които ще трябва да бъдат одобрени от лидерите на ЕС, включват също така увеличаване на броя на възрастните хора, обучаващи се всяка година, за да се адаптират към прехода на ЕС към по-зелена и дигитализирана икономика, до 60% от настоящите 40%.

През следващите 10 години ЕС трябва да намали и броя на хората в риск от бедност или изложени на социално изключване с 15 милиона от 91 милиона през 2019 година.

"Тези три основни цели за 2030 г. се считат за амбициозни и реалистични едновременно", каза комисията.

Ройтерс посочва, че целите са част от набора от 20 социални права на ЕС, договорени през 2017 г., за да се направи ЕС по-привлекателен за избирателите и за да се противодейства на евроскептичните настроения в целия блок.

Според тези правила всеки има право на качествено образование през целия си живот, като в същото време мъжете и жените трябва да имат равни възможности във всички области и да получават еднакви заплати за полагането на равнопоставен труд.

Безработните имат право на "персонализирана, непрекъсната и последователна подкрепа“, докато работниците имат право "на справедливи заплати, които осигуряват достоен жизнен стандарт".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.