Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО отчита ръст на случаите на Covid-19 в Централна и Източна Европа

Световна здравна организация

Световната здравна организация обяви, че се наблюдава ръст на случаите на Covid-19 в Централна и Източна Европа, както и повишаване на новозаразените в няколко западни европейски страни. Освен това от СЗО не изключват да препоръчат прилагане само на една доза от ваксините на "Файзър"/"Байонтех" и на "АстраЗенека".

Световната здравна организация наблюдава ръст на случаите на Covid-19 в централна и източна Европа, както и повишаване на новите случаи в няколко западни европейски страни.

СЗО не изключва да препоръча прилагането само на една доза от ваксините на "Байонтех"/"Файзър" (BioNTech/Pfizer) и "АстраЗенека" (AstraZeneca).

С 9 процента до малко над един милион са нараснали новите случаи на Covid-19 в Европа само за седмица, заяви директорът на Световната здравна организация за Европа Ханс Клуге. В същото време имунизацията все още не напредва бързо.

Регионалният съветник на организацията Сидхатра Дата обясни:

"Последните данни за ваксините на "Байонтех"/"Пфайзър" и "АстраЗенека" са обнадеждаващи и мисля, че това ще ни накара да преосмислим предишните си препоръки за прилагането им. Ефикасността на една доза е добра, но мисля, че все пак трябва да продължим да прилагаме по две дози".


След дълго колебание Германия разреши използването на препарата на "АстраЗенека" и на хора над 65 години. Проучвания са показали, че при интервал 12 седмици при поставянето на двете дози на "АстраЗенека" тя е още по-ефективна.

Германският институт „Роберт Кох“ пък излезе с препоръка, преболедувалите коронавирус да бъдат ваксинирани с една доза. Същото решение взе и Италия.

След Унгария, която от понеделник отново затваря магазините и училищата, и други страни от ЕС се ориентират към ваксини, които не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

Полският президент Анджей Дуда обсъди закупуването на китайската ваксина с президента Си Цзинпин. Същото направи днес и чешкият президент Милош Земан, който отдавна лобира за по-тесни отношения с Китай и Русия.

"Според информация на чешкото посолство в Пекин китайската страна е решила незабавно да отговори на това искане", заяви говорител на президента в Прага. Министерството на здравеопазването обаче остава категорично против използването на ваксини, които не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

Чехия в момента е най-силно засегната от пандемията страна в Европа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна