Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на петрола варират около 67 долара за барел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цените на петрола се повишиха днес в азиатската електронна търговия, продължавайки възходящата си тенденция от вчера. Това стана след като ОПЕК и съюзничките на петролния картел, обединени във формата ОПЕК+, решиха да не увеличават добива си през април в очакване на по-стабилно възстановяване на търсенето, предаде "Ройтерс".

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, поскъпна 10 цента или с 0,2 на сто до 66,84 долара за барел. При все това котировките му останаха под максимума, отбелязан вчера от 67,75 долара за барел.

Американският лек суров петрол повиши стойността си със 17 цента или с 0,3 на сто до 64,00 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса, но и той не можа да подобри 13-месечния си максимум, до който стигна достигнат вчера.

И двата сорта поскъпнаха с над 4 на сто вчера, след като ОПЕК+ удължи свиванията на добива от март и през април с малки изключение за Русия и Казахстан.

Това решение идва да покаже колко изненадваща е дисциплината в ОПЕК+, коментира анализаторът на петролния пазар, главният маркетингов стратег на Си Ем Си маркетс (CMC Markets) Майкъл Маккарти

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени