Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Инициативата „Гаранция за детето“

Снимка: УНИЦЕФ


„Гаранция за детето“ е една инициатива на Европейската комисия по предложение на Европейския парламент. Още през 2015 година ЕП приема  резолюция,  поставяща като приоритет намаляването на детската бедност и увеличаването на инвестициите в благосъстоянието на децата. Целта е  децата, които живеят в риск от бедност или социално изключване на територията на  Европейския съюз, да имат достъп до качествено образование,  подходящ  хранителен режим, добри жилищни условия  и възможност да получават най -добрата грижа. Фокусът, който поставя Европейската комисия е достъпът до качествени услуги  за най- уязвимите деца.
 Още в началото на 2016 година Комисията започна подготовката на тази инициатива, която включваше три фази с проучване на осъществимостта от  консорциум с европейски изследователски организации, последвано от  консултации със заинтересованите  страни. За третата фаза България  е една от избраните при пилотно прилагане на "Гаранция"-та на национално ниво. Другите държави,  избрани да осъществят такива пилотни проекти са Гърция, Испания, Хърватия, Литва, Германия и Италия.
Мария Златарева, Директор Политики и програми в УНИЦЕФ България, поясни:
Комисията идентифицира четири групи деца, които според нея са най- уязвими, след направените проучвания. Това са децата в институции, децата с увреждания, децата, които живеят в уязвими семейства в бедни домакинства и  децата на бежанци и мигранти. В България пилотния проект е насочен към 2 групи- децата с увреждания и децата от бедни домакинства, включително от ромските общности.
Проектът се финансира изцяло от ЕК, но във всички пилотни държави проектите се изпълняват с подкрепата на УНИЦЕФ. В България е на територията на три области-Бургас, Сливен и Стара Загора, в 10 пилотни общини, с четири основни компонента. Първият е предоставянето на патронажни грижи за индивидуализирана подкрепа на семейства с малки деца от нула до три години. Този компонент се изпълнява на територията на област Сливен в четирите й общини. Вторият компонент е свързан със създаването на системен подход за ранна детска интервенция. Тук  ще бъдат включени три услуги за ранна детска интервенция и ще бъде укрепен техният  капацитет за предоставянето на по- качествена грижа и за обхващането на повече деца. Третият компонент е насочен към предоставянето на приобщаващо качествено образование в детските градини. В него ще бъдат включени  30 детски градини от всички пилотни общини. И четвъртият е насочен към предоставянето на интегрирана подкрепа и превенция на уязвими деца и семейства от уязвими общности  чрез създаването на мултидисциплиналрни екипи и укрепването на капацитета на вече съществуващи социални услуги и в него са включени седем социални услуги, центрове за обществена подкрепа.
На територията на област Бургас  три общини Бургас, Айтос и Средец  ще получат подкрепа по линия на приобщаващото образование но също така и по линия на интегрирания подход  и подкрепа за уязвими деца и семейства чрез социални услуги. Област Сливен е с най-голям дял  детско население, но и с най-високия дял на детска бедност, там ще бъдат изпълнявани  четирите компонента- и патронажната грижа, и ранната интервенция, и приобщаващото образование и подкрепата за уязвими деца и семейства.
Златарева добавя:
Дейностите ще продължат до юни 2022 година. Очакваме на 24 март ЕК даде старта на тази нова програмна инициатива Гаранция за детето и да обяви програмите, които ще бъдат подкрепяни по линия на тази гаранция .  От ЕК вече беше организирана заключителната конференция по фаза две, която трябваше да представи инициативи и добри практики от различните  страни -членки, които биха могли да бъдат подкрепени в бъдеще от Гаранцията. Патронажните грижи, които се изпълняват в България, бяха  сред  представените.


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!