Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата на бързи обороти - визи, коронавирус, Тръмп и Мария Бакалова



За първи път една европейска институция съди друга заради България и още три страни. Европейският парламент завежда дело срещу Еврокомисията в Съда на Европейския съюз.

Причината е, че Комисията не е предприела нищо срещу пренебрегването от страна на Съединените щати на пълната визова реципрочност. Американските визи все още се прилагат за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър.


Темата за коронавируса и тази седмица продължи да доминира дневният ред на Стария континент. Наблюдава се ръст на случаите на Covid-19 в Централна и Източна Европа, както и повишаване на броя на новозаразените в няколко западни европейски страни.

След дълго колебание Германия и Франция  разрешиха използването на ваксината на "АстраЗенека" и на хора над 65 години. Междувременно все повече европейски държави проучват възможността за поръчка на ваксини срещу Covid-19, които не са одобрени в Европейския съюз.


След Унгария Словакия стана втората държава от Общността, купила руския препарат "Спутник V". Австрия пък преговаря за руската и китайска ваксина.

Ефективна присъда заплашва бившият френски президент Никола Саркози. Той беше осъден на 3 години за корупция и злоупотреба със служебното положение. Той става вторият бивш президент на Франция, осъден за корупция, след покойния Жак Ширак.


Доналд Тръмп с първа реч след напускането на Белия дом, в която намекна, че може да се кандидатира за трети път на президентските избори след 4 години. Той заяви още, че републиканците са единни и няма да прави нова партия.

Доналд Тръмп
Историческо посещение на папа Франциск в Ирак. Това е и първото пътуване на 84-годишния папа извън Италия от края на 2019-та година.

Можеше ли Мария Бакалова да стане първата българка със златен глобус? Този въпрос си задаваха мнозина тази седмица, когато бяха връчени престижните филмови награди.   

Въпреки надеждите българката не получи наградата за най-добра актриса в комедия за ролята й в "Борат 2". Призът взе британската актриса Розамунд Пайк за участието си във филма "Много ми пука".



Повод за гордост имахме през тази седмица. За първи път в историята Ниагарският водопад грейна в цветовете на българското знаме по повод Трети март.

Чуйте звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна