Eмисия новини
от 07.00 часа

Балотаж на местния вот в Баните и 2 села в Плевенско

| обновено на 07.03.21 в 13:50
Снимка: БГНЕС

В Плевенска област две села днес избират кмет на втори тур. В село Славовица, община Долна Митрополия, на балотажа се състезават Галя Игнатова и Георги Георгиев. В село Стежарово , община Левски, в надпреварата участват Диан Димитров и Пепа Костова. Вотът протича спокойно.

След заболяване на един от членовете цялата комисия от първия тур е сменена в село Славовица. Йорданка Илиева, председател на ОИК Долна Митрополия, поясни:

„Взети са всички мерки, даже имаме подмяна на членовете на комисията, защото се оказа, че в предходната комисия – която беше на първи тур, имаме болен член, така че цялата комисия днес подменена. Няма изявено желание за гласуване от хора под карантина“.

В Славовица в часовете преди обяд своя глас са дали 85 души.

Няма нарушения и в село Стежарово. Надя Георгиева, председател на Общинската избирателна комисия в Левски, обясни:

„На втори тур се явяват Пепа Костова и Диан Димитров. Ще се спазват всички противоепидемични мерки. Няма хора, които са под карантина и да са подали заявление, че искат да гласуват“.

В Стежарово до 10:00 ч. бяха гласували 50 от имащите право на глас. 

"Това е 13,57%, процент, който е по-висок в сравнение с първия тур. Тогава към 10:00 ч. имахме 44 гласували, което беше 12%. Нормално протича изборният ден“, отбеляза Надя Георгиева. 

В смолянската община Баните също се провежда втори тур на частични местни избори за кмет.

При рекордно висока избирателна активност от над 72% на първия тур в Баните не успяха да изберат кмет. Днес на балотаж са Павлин Белчев и Ферад Емин.

2600 от имащите право на глас 3599 избиратели са дали своя вот на първия тур. Днес по списък те са с един по-малко, каза Пенчо Токучев от Общинската избирателна комисия:

„В този период, има една жена, лека ѝ пръст, която вече не е между живите, затова списъкът е с един човек по-малко. На този етап жалби нямаме. Всичко тече нормално“.

И за днешния балотаж са взети всички противоепидемични мерки. На секционните избирателни комисии, паралелно с изборните книжа, отново бяха раздадени материали за дезинфекция.


Вотът във всички 16 секции на общината, плюс една подвижна, започна спокойно. Заради здравословен проблем на един от членовете се е наложила смяна в подвижната секция, която днес ще обиколи 59 адреса.

В с. Давидково има 2 секции. Елка Ашикова, която е председател в 11-а секция с 282 избиратели, посочи:

"Засега няма опашка, но тъй като времето е по-лошо, очакваме тези, които са си активни да дойдат и да гласуват…

Няма струпване на хора. Дезинфекцираме. Има осигурени маски, химикали достатъчно“.

За разлика от първия тур на изборите в общината заради студа рано сутринта дошлите до урните бяха единици. 676 от имащите право на глас 3598 избиратели в общината бяха гласували до 10:00 часа.

" Останаха само стари хора. Тука няма аптека. Доктор идва 2-3 пъти седмично“;

„Трябва да има човек и трябва да се избере човек, който да върши работа в общината и да движи нещата", споделиха избиратели пред микрофона на БНР. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.