Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Обзървър":

За да избегне срив на търговията, Великобритания планира облекчени гранични проверки след Брекзит

Дейвид Фрост
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските министри се подготвят да облекчат плановете за гранични проверки след Брекзит на стоки и други видове внос от ЕС. Причината са опасения, че допълнително може да се наруши търговията и това може да доведе до сериозен недостиг на храни в британските супермаркети, съобщи „Обзървър“.

Изданието цитира няколко източника, които са заявили, че новият министър на Борис Джонсън, отговарящ за Брекзит - бившият главен преговарящ лорд Дейвид Фрост, обмисля по-слаб контрол на вноса от 1 април, отколкото бе планирано първоначално и преосмисляне на плановете за пълни митнически проверки, които трябва да започнат от 1 юли.

Източник от Даунинг стрийт е потвърдил, че Фрост вече е наредил преглед на графика, така че да се гарантира, че не се налага ненужно обременяване на бизнеса.

При постигането на сделката за Брекзит в края на декември Лондон обяви, че проверките от британска страна няма да влязат в сила незабавно от 1 януари.

След като британските износители към ЕС бяха сериозно засегнати от новите правила, разпоредби и разходи в дейностите им в режима след Брекзит, бизнес организации и видни министерски фигури сега се опасяват, че европейските износители към Обединеното кралство, особено тези на хранителни стоки, ще бъдат може би още по-зле подготвени от британските им колеги в началото на годината.

А най-голямото притеснение е, че забавянията в резултат на проверките могат да нарушат снабдяването с храни.

Представители на индустрията смятат, че правителството не разполага с необходимия брой митнически служители за извършване на проверките.

Вицепремиерът Майкъл Гоув се опита да омаловажи ефекта от Брекзит върху британската търговия, но доклад на Федерацията за храни и напитки отчита 45-процентен спад на износа след 1 януари, пише „Обзървър“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна