Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Чакъров (1934-2018). С четка и палитра

| обновено на 09.03.21 в 11:23

Картини, изпълнени в маслена техника, има в петата експозиция от проекта, посветен на творчеството на художника Васил Чакъров - Чак. В столичната галерия „Лоранъ“ на улица „Оборище“ на 9 март от 18.30 часа официално се открива изложбата „Васил Чакъров (1934-2018). С четка и палитра". Наследниците на художника – Домника Чакърова - Даскалова и Росен Чакъров – са представили произведения на баща си.

Изложбата ще бъде открита от доц. Ружа Маринска, която ще разкаже за живота и творчеството на Васил Чакъров:

„Васил Чакъров не искаше да се разделя със своите рожби. Показваше ги в общи и колективни изложби. Уреди и няколко самостоятелни – в София, в Кюстендил, в Самоков, в Пловдив. Но се отказваше да продава. Сигурно му е било драго, че хората харесват творбите му, но след това пак си ги прибираше у дома. Затова днес, когато вече не е тук, те са живи и събрани наедно, свидетелстват за голям самороден талант, за забележително по обем творчество и за необикновено личностно присъствие.  

И въпреки че маслените творби са епизод в голямото художествено наследство на Васил Чакъров, те не могат да бъдат пренебрегнати. Те показват диапазона на майстора – стремежа му да се пробва в различни материи и в тях всеки път посвоему да изразява душевните си вълнения.

Васил Чакъров като човек и художник – в абсолютния смисъл на думата – е самосъздал се. Щрих по щрих, резец след резец той е дълбал върху себе си – върху лика си и мислите си, върху талазите от напиращи чувства, година след година, ден след ден, нощ след нощ. Дълбал в себе си и себе си, а духът му кръжал наблизо и далеч. Той си бил в Самоков, а всъщност се срещал с Веласкес и Матис, с Ран Босилек и Трифон Кунев, с Александър Мутафов, Божинов, Бешков и с кого ли не… В Самоков живее един чудо човек и художник.” – казва доц. Ружа Маринска.

"През 2024 година ще бъдат отбелязани 90 години от рождението на Васил Чакъров. Дотогава на различни етапи ще бъде представяно творчеството му, така че ще знаем повече за „тази вселена Васил Чакъров“, допълва Ружа Маринска.

Изложбата "С четка и палитра" на Васил Чакъров (1934 - 2018) може да се види в Галерия "Лоранъ" от 9 март до 2 април 2021 г. 

Васил Чакъров е роден през 1934 г. в кюстендилското село Багренци, а почти целият му професионален и творчески път преминава в Самоков. Организира самостоятелни изложби в Кюстендил, София, Самоков. Участва в множество окръжни и общи експозиции в Съветския съюз, Полша, Унгария, Чехословакия, Дания. Носител е на Националната награда за живопис "Захарий Зограф", 2008 (съвместно с Магда Абазова). Прави самостоятелни изложби в Кюстендил, София (2004) и Самоков (1973, 2007). Има и множество участия в международните биеналета на хумора в Габрово, организатор е на художествени изложби на редица творци в Самоков. Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галериите в Кюстендил, Самоков, Благоевград, Сливен, Добрич, Балчик, Домът на хумора в Габрово, Министерството на образованието и науката, учреждения и частни лица. Творби на художника има и в Германия, Франция, Италия, Гърция, Израел, Мексико, САЩ и др.

Популярен не само като даровит график и живописец, но и като карикатурист. Изкуствовед, голям познавач на изкуството, човек с невероятна памет. Член на Съюза на българските художници (от 1979). Почетен гражданин на Самоков. Умира на 28 февруари 2018 г.

Снимки – галерия "Лоранъ", Емил Данаилов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна